Meer met plezier haken in 2019 met volledige haakpatronen?

Het nieuwste en eerste patroon van 2019! Wat precies? Dat ontdek je hieronder ūüėČ

Patroon van januari: Roodwangschildpad

Traag maar gestaag

Rode wang, gele wang of gele buik?

Moerasschildpadden, of als je het eens moeilijk wil zeggen Trachemys scripta, worden opgedeeld in verschillende ondersoorten. Zo heb je moerasschildpadden met een gele buik, die geelbuikschildpad wordt genoemd. Je hebt er ook met gele wangen, en die heet de geelwangschildpad. En de roodwangschildpad dan? Tja, die heeft rode wangen, natuurlijk.

Slaap, schildpadje, slaap

Roodwangschildpadden zijn¬†koudbloedige dieren. Dat wil zeggen dat ze hun temperatuur zelf niet op peil kunnen houden. Net zoals andere reptielen hebben ze een warmtebron (zoals de zon) nodig om hun lichaamstemperatuur hoog genoeg te houden. Wordt het kouder dan 10 graden, dan gaan ze in een¬†winterslaap. Wordt het niet zo koud, dan “overwinteren” ze met een rustperiode. Hun stofwisseling vertraagt, ze zijn dan minder actief, en hebben ook niet zoveel voeding nodig.

Zonnepanelen voor extra snelheid

Deze dieren houden erg van water. Je vindt ze daarom uitsluitend in de nabijheid van stromend¬†water. ’s Nachts slapen ze onder water. ’s Ochtends en in de late namiddag zie je ze vaak¬†zonnen¬†aan de waterkant. Ze strekken dan hun poten en kop zo ver mogelijk uit. Dat ziet er best grappig uit. Hun poten houden ze gekromd om zo het aan de zon blootgestelde oppervlak zo groot mogelijk te maken. Het zijn eigenlijk kleine zonnepaneeltjes. Dat zonnen is geen vakantie, maar een echte noodzaak voor een schildpad. Daarbovenop is een “warme” schildpad een heel stuk sneller.

Eten voor de kleintjes

Baby-, peuter- en kleuterschildpadjes eten meestal dierlijk voedsel, zoals slakken, wormen en vissen. De oudjes eten voornamelijk plantaardig materiaal. Schildpadden hebben geen tanden, maar wel héél sterke kaken en een scherpe bekrand. Daarmee worden stukken bladeren afgescheurd. Kleinere prooien worden in één keer doorgeslikt.

Mannetje of vrouwtje

Het verschil tussen een mannetjes- en een vrouwtjesschildpad is heel duidelijk. Dat heet sexueel dimorf. De mannetjes zijn met hun schilddiameter van 10 cm een stuk kleiner dan de vrouwtjes, die tot 20 cm groot kunnen worden. De staart van een mannetje is langer en breder aan de basis, en ze hebben duidelijk veel langere nagels dan de dames. Net andersom dan bij ons, eigenlijk :).

Bekend?

Deze schildpadden zie je ook in onze contreien in de natuur. Dat komt door de veelvuldige import van deze dieren. Vroeger werden ze veelvuldig gekocht als huisdier voor de kindjes, vaak inclusief klein aquarium met plastic palmboom. Omdat een schildpad best oud kan worden, werden veel van deze dieren destijds gedumpt in sloten. Ze kunnen zich bij ons echter niet voortplanten, daarvoor is het hier te koud.

De¬†import¬†van deze prachtige dieren is intussen¬†verboden, en dus zal de populatie van deze dieren in Belgi√ę en Nederland gaandeweg afnemen. Net zo lang, tot ze alleen nog maar zijn waar ze thuishoren.

Ik snap die schildpadden wel, dat ze niet zo goed gedijen ergens anders. Ik ben ook het allerliefst “gewoon” thuis, eigenlijk.

En jij? Ben jij ook het liefst thuis? Of ga je graag op de lappen? 

Actie voor de eerste 100 bestellingen

Ben jij bij de eerste 100 boek of pakket bestellingen? Dan krijg je het digitale patroon ter waarde van ‚ā¨7,5 er gratis bovenop! Zo heb je levenslang toegang tot het patroon en kan je ook alle toekomstige updates gratis downloaden.

Al wat je hiervoor hoeft te doen is onderaan deze pagina ons nieuwste patroonboek of pakket bestellen zo kan je gelijk aan de slag!

Wil je graag meteen aan de slag?

Elke 2 maand brengen we een nieuw patroon uit. Dat is leuk, maar de zoektocht naar alle benodigdheden is er soms te veel aan. En dan blijft dat leuke patroon daar liggen. Welke maat ogen heb je nodig? In welke bak ligt dat restje wit nu? Is het garen wel van de juiste dikte? Waar ligt die borduurnaald nu ook al weer?

En als je dan denkt dat je alles eindelijk hebt gevonden, heb je nét te weinig vulling om je project af te werken. Aargh, dan zit je eindelijk, na een lange dag, even rustig neer en kan je nog niet verder. Frustratie alom!

Daar doen wij iets aan!

Onze patronen komen in pakketten waar alles in zit. En met alles, bedoelen we ALLES! Al het garen in de juiste kleur én de juiste hoeveelheid, ogen, neuzen, voldoende vulling, een ergonomische haaknaald in de juiste dikte, een borduurnaald én het patroon gedrukt in een full color A5 boekje. Er zit zelfs een inruil-tegoedbon bij mocht je de ergonomische haaknaald niet nodig hebben.

Alle materialen zijn met zorg voor jou uitgekozen. Het enige wat jij nog hoeft de doen, is een tasje thee of koffie zetten, je doos erbij nemen en starten. 

Voor Heidi was de verrassing éxtra leuk toen ze, als boeklid, haar eerste boek aankreeg.

Mijn dochter was meteen verkocht toen ze de omslag opende , het was namelijk het lievelingsdier van haar Pepe. Snel zocht ze wat spullen samen om dit nog klaar te krijgen voor de volgende dag ,als geschenk voor het nieuwe jaar . Het is zeer duidelijk en gemakkelijk te volgen de extra info over het dier vind ik ook fijn. Ik ben blij dat ik me lid heb gemaakt , dank voor de mooie patronen. Pepe was er super blij mee en hij kreeg een ereplaats bij hem thuis.

Heidi

Nu
voor de eerste 100 boek- of pakketbestellingen

PATROON

Als je twijfelt
7
50
  • Digitale boek
  • Volledig uitwerkt op 60 pagina's

BOEK

Als je denkt te gaan haken
12
95
  • Patroonboek
  • Volledig uitgewerkt op 60 pagina's
Populair

PAKKET

Als je zeker wil weten dat je gaat haken!
53
80
  • Volledig haakpakket
  • Inclusief patroonboek