Tuimelaar, intelligente vriend

Dolfijnen, het zijn net mensen. Of mensen, het zijn net dolfijnen?

Patroon van mei: De Tuimelaar (dolfijn)

Intelligente vriend

Daar heb je Flipper, Flipper, hij is geweldig…

Deze mooie, grijze dolfijn doet me altijd aan mijn jeugd denken. Als ik aan dolfijnen denk, dan dwaalt het liedje over Flipper de hele tijd door m’n hoofd. En dat hij geweldig is, dat had dit liedje echt wel juist.

De “tuimelaar” is denk ik wel de meest bekende dolfijn van allemaal. Deze sociale, intelligente dieren leven als groep van 5 tot 20 dolfijnen bij elkaar. Als je ze spot op open zee, dan zie je ze zelden alleen.

Om vissen te kunnen vangen in het troebele water, gebruiken ze sonar. Ze sturen een geluid uit, en luisteren naar de weerkaatsing ervan. Op basis van het geluid dat terugkomt, kunnen ze bepalen hoe ver een object van zich af is, en hoe groot het is. Vernuftig toch?

Intelligent zijn ze zeker.

Daar valt niet over te twijfelen. Maar wist je ook dat ze allemaal namen hebben? In groep gebruiken de dieren een eigen fluittoon per dolfijn. Zo kunnen ze elkaar “roepen”. Daarnaast hebben ze een heleboel verschillende geluiden die ze gebruiken om met elkaar te communiceren. Of het een echte “taal” is, is nog onduidelijk.

Halfslaapjes

Heel bijzonder aan dolfijnen is dat ze met één hersenhelft tegelijk slapen. De ene rust, terwijl de andere wakker is. Echt slapen, zoals wij dat doen, doen ze dus niet. En gelukkig maar, want anders zouden ze verdrinken. Dolfijnen kunnen immers slechts 20 minuten onder water blijven.

Het zijn geen vissen

Dolfijnen zijn zoogdieren. Ze moeten dus op tijd en stond naar boven komen om adem te happen. Daarom ook, worden babydolfijntjes (kalfjes) met de staart eerst geboren. Zou dat andersom zijn, dan zouden ze tijdens de baring verdrinken.

Dolfijnen, het zijn net mensen. Of mensen, het zijn net dolfijnen?

Ze lijken een beetje op ons, dolfijnen. Misschien daarom dat mensen er zo gek van zijn. Ook ik vind het heel intrigerende, speciale dieren.
Met de helft van je hoofd slapen, en de andere helft wakker zijn, dat klinkt toch echt superinteressant? Stel je voor wat we dan allemaal zouden kunnen doen. Maar ach, tot we dolfijnsuperkrachten krijgen, zullen we het maar met onze 8 uur (of soms al eens iets minder) slaap stellen.

VERBORGEN: Steun het goede doel!

Het zal je niet verbazen dat Het Haakbeest verzot is op dieren waarschijnlijk. Wel, vanaf nu willen we dat jij ook je steentje kan bijdragen voor het welzijn van de dieren op onze planeet. Het leuke hieraan? Dat kost je helemaal niets extra! Wij zorgen ervoor dat jij zo ook een bijdrage levert aan het WWF.

Al wat je hiervoor hoeft te doen is onderaan deze pagina ons nieuwste patroonboek of pakket bestellen. Wij zorgen voor de rest!

Een quote van Hanne, de Alpaca expert

Dit patroon wordt 'Grand Champion'. Die wint een beker. Echt, waauw! Kei chique gedaan. Waar kan ik die kopen?
Dat wordt het masterpiece in mijn collectie.

Hanne

1ste druk

DIGITAAL PATROON

Meteen downloaden
7
50
  • Digitale boek
  • Volledig uitwerkt op 60 pagina's

PATROONBOEK

De limited edition
12
95
  • Patroonboek
  • Volledig uitgewerkt op 60 pagina's

BOEK + BENODIGDHEDEN

Laad alles in je winkelwagen en pas zelf aan
€40.4
...
  • Meteen alles wat je nodig hebt
  • Inclusief patroonboek
Populair
Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Ook jouw optie zit er tussen

Iedereen is uniek, iedereen is anders. Daarom kan je ons nieuwste ontwerp in 3 varianten ontvangen.

Digitaal patroon

Altijd het haakpatroon bij de hand op je gsm, tablet of computer. Ideaal als je liever met een pdf werkt dan met een fysiek boek.

Patroonboek

Ontvang je liever het originele haakboek. Het fysieke boek van 60 pagina’s haakplezier? Ook dan staat Het Haakbeest graag voor je klaar. Kies voor het boek als je liever weg blijft van al dat digitale gedoe.

Pakket

Wil je graag meteen aan de slag? Kies dan voor het pakket. Dan ontvang je niet alleen het patroonboek, maar meteen ALLES wat je nodig hebt om het patroon volledig af te werken (en dan bedoelen we echt alles). Van veiligheidsogen, vulling en garen tot stekenmarkeerders, haaknaald en zelfs de borduurnaald.

Meer over de tuimelaar