500.000 gehaakte knuffels

in de Nekkerhal in Mechelen tegen 2024

Als kind leerde ik mezelf haken. Ik had het mijn mama zien doen (zij deed vooral filethaken), en vond het helemaal super. Als linkshandige kwam ik tijdens de lessen handwerk in de lagere school helaas niet zo heel veel te weten. En dus ging ik zelf uitproberen. De eerste lapjes zagen er niet uit zoals het moest zijn, maar ik deed dapper verder. Ik heb door de jaren heen eigenlijk altijd wel gehaakt en gebreid, behalve dan de periode dat ik studeerde. Toen had ik wat anders te doen ;). 

In 2011 nam ik de draad weer op.

Het was het moment dat de eerste 'amigurumi', gehaakte knuffels, uit Japan kwamen overgewaaid. En ik was meteen verkocht. Na een tijdje 'mama-zijn', was ik op zoek naar ook weer terug wat Elke-zijn. En zo kwam het dat ik elke vrijdagavond, als Stephane ging voetballen, afsprak bij ons thuis met 3 vriendinnen om samen te haken. We babbelden over haken, over onze kindjes en over alles wat ons bezighield. De foto's van toen, én het mailverkeer rond die vrijdagavonden, heb ik beloofd niet te publiceren ;). 

Ik bestelde altijd online. Want op die manier was ik niet afhankelijk van seizoenskleuren. Dat was hier in de lokale winkels toch vaak nog wel het geval. En ik vond dat een krokodil niet geel, niet paars, en ook niet 'bij-benadering-groen' mocht zijn. Ik denk dat dat komt door mijn opleiding als dierenarts. Een dier moest er uitzien zoals het was. Dus was elke knuffel weer een zoektocht naar de juiste kleur. Stephane was daar echter niet zo blij mee, met al dat online bestellen. En onze bankrekening eigenlijk ook niet. 

Elke Wellens

Stephane Stiévenart

Op een dag maakte Stephane een grapje...

 Hij zei namelijk: "Je zou beter ineens al die kleuren zelf aankopen bij de groothandel, dan kunnen je vriendinnen er ineens ook mee van profiteren. Wat begon als grap, werd werkelijkheid. Een heleboel kastjes van de blauw-gele-Zweedse-gigant later zag onze woonkamer er plots héél veel kleurrijker uit. En nu het garen dan toch in huis was, had Stephane -informaticus van opleiding- al erg gauw een webshop opgezet. Het Haakbeest was geboren. 
En bij een webshop hoorden ook flyers. Die verspreidden we bij de lokale bakkers en frituur, en stilaan zaten we op ons haakatelier met 4, dan met 5, en zo met steeds meer. 

Onze zetel was niet zo klein, maar toch was het goed dat we een dikke mat hadden liggen. We konden er na een tijdje immers niet meer allemaal op. 
Zo'n bende elke vrijdag in je woonkamer is reuzegezellig, maar met een open keuken moest die afwas op vrijdagavond om 19u wel echt altijd gedaan worden. Stephane was in die periode wel altijd héél erg vroeg op de voetbal ;). 

We barstten uit onze voegen, dus. Tijd om uit te breiden. We hebben lang gezocht naar een geschikt pand. En dan, wanneer we het niet meer verwachtten, was het daar: het pand van een kinderdagverblijf, vlak naast het dorpscentrum van het bruisende Haacht. En ook al moesten we er nog wel eens met de toverstok door, het ademde vrolijkheid en beweging. Ideaal voor een haakwinkel! 

In 2016 opende de fysieke winkel van Het Haakbeest.

Ik was zo trots als een pauw. En steeds meer mensen vonden de weg naar onze winkel én naar de webshop. Dat was natuurlijk mega-tof, maar het zorgde er ook voor dat ik het niet meer allemaal alleen kon. Die 2 kleutertjes vinden al die wol ook heel leuk, maar af en toe hebben ze ook gewoon nog mama nodig. 

En dus hielp Stephane af en toe in de winkel. Maar als kleurenblinde man die niet kan haken, is iemand verder helpen in de winkel toch niet helemaal zijn ding. *ahum* Wél zijn ding, was alles omtrent de webshop, en het online gebeuren. Oók zijn ding is vernieuwing, innovatie en blijven vooruit denken. En dus werd hij al snel weer "naar boven" verbannen. Maar nog steeds was er te veel werk in de winkel.

Op een donderdag kwam Vanessa binnen. En het klikte meteen. Soms heb je dat, van die mensen die komen en dat het dan lijkt alsof het altijd al zo is geweest. We vroegen haar om haar carrière bij Familiehulp achter te laten en met ons in zee te gaan. En ze zei ja :). In juli 2017 startte ze, met al haar enthousiasme, als winkelverantwoordelijke. 

Na al die jaren was mij iets opgevallen...

Bijna iedereen heeft een veel te lange to do lijst, en er zijn veel te veel patronen. Als een patroon afgewerkt is, blijven heel veel haakvrienden urenlang scrollen op hun smartphone of tablet. Ik deed dat ook. Scrollen door die eindeloze Pinterest-lijst. En dan heb je iets gevonden, blijkt het een Russisch patroon, of zijn de benodigdheden zo specifiek dat ze niet te vinden zijn. Aaargh! Frustratie. Niet Meer Tof. En dat vond ik zo jammer. Want we hebben met z'n allen niet zo veel tijd. En die weinige tijd dan ook nog besteden aan iets totaal nutteloos, in plaats van te doen wat je het liefst wil doen (haken en babbelen), dat vond ik zo spijtig! 

En dus wilde ik op regelmatige basis patronen maken. Zodat er op tijd en stond vanzelf iets nieuws kwam en het zoeken naar steeds nieuwe projecten afgelopen was. Maandelijks dus. 
Al die jaren studie tot dierenarts hebben mij natuurlijk ook gevormd tot wie ik ben. Onze patronen zullen dus altijd min of meer levensecht zijn. Bij ons geen gele krokodil (al heeft een roze eenhoorn natuurlijk ook wel zijn charmes ;) ).

Vanessa Goyvaerts

Komaf met "te moeilijk"

Zoveel mensen die voor het eerst op een haakatelier komen, komen met zowaar angst in hun ogen. Bang dat het allemaal veel te moeilijk zal zijn.  Ooo, wat bloedt mijn hart dan steeds. Want hé, het is een hobby! En die hoort, over het algemeen, toch leuk te zijn. Vind ik. Voor onze patronen hoef je alleen de basis te kunnen. En de basis in knuffels haken, is voor ons: de magische ring, vasten, meerderen en minderen. Al de rest schrijven we zo uit, inclusief fotohandleidingen, dat iedereen ermee aan de slag kan. Loop je toch ergens op vast, dan zijn wij er: op ons haakatelier, via de chat, via Facebook, via mail. Het is onze missie om er voor te zorgen dat elk project tot een goed eind komt. Het liefst met jouw lach erbovenop.

Maar haken is meer dan een patroon, haken is verbinden

Met elkaar. Met mensen die, net als jij, de haakkriebels delen. Want geef toe, die partner mag dan wel even opkijken als jouw project afgerond is, hetzelfde enthousiasme als jij is het vaak toch niet. Het is zo leuk om je werk met anderen te delen. Om feedback te krijgen, complimentjes te ontvangen, maar ook om anderen te inspireren en geïnspireerd te worden. Haken is zoveel meer dan een avondje gezellig bezig zijn op de zetel. Haken is ook samenzijn. Dat zien we elke vrijdag hier op ons haakatelier. En dat wilde ik zo graag ook online. Community creeëren. Een véél groter netwerk uitbouwen dan in een straal rond ons pand. Zo ontstond de haakbattle. Een manier om alle creaties samen te brengen.

Iedereen houdt wel van verrassingen

Wij ook. Vooral Vanessa. Zij vindt het fantastisch om mensen curieus te maken. Ze kan het ook heel erg goed. En dat werkt, toegegeven, aanstekelijk. Het patroon van de maand werd een mysteriepakket. Een kadootje voor jezelf. Waarvan je weet dat je het gaat kunnen. Waarvan je weet dat het tof gaat zijn (want het ligt in een bepaalde lijn). Waarvan je niks meer bij elkaar hoeft te zoeken. 

En we dachten: als er iets te winnen valt, is dat helemaal tof, toch? 

Zo ontstond het hele verhaal rond ons mysteriepakket: een kadootje voor jezelf, een goed uitgeschreven, volledig pakket, een haakbattle én een winnaar.

Maar wij willen nog meer! 

Want samenzijn, dat kun je nooit genoeg. En hoe zou het zijn als we onze knuffels en elkaar online én offline konden verbinden met elkaar? Hoe zou het zijn om al onze knuffels écht samen te brengen?

IN 2024 EEN DIERENTUIN VAN 500.000 GEHAAKTE KNUFFELS IN DE MECHELSE NEKKERHALLEN.

Daar gaan we voor! En om daar te komen, beginnen we best vandaag :).

Alle 'beestige creaties' worden namelijk opgenomen in onze online dierentuin, die we "Het Beestenrijk" dopen. Ook jouw beestige creatie kan worden geregistreerd, en krijgt een Rijksregisternummer. Elk ontwerp krijgt zijn eigen verblijf. In dat verblijf, brengen we al jouw creaties  mee onder. Zo zitten al onze stokstaartjes bijvoorbeeld allemaal bij elkaar, en zijn niet alleen wij, maar ook zij verenigd. En met elk nieuw patroon van de maand, zal onze dierentuin groeien. Met elke creatie van jou zal onze dierentuin groeien. Tot hij, 85 beestige creaties en 6 jaar later, bestaat uit 500.000 gehaakte knuffels. 

Je kan zelfs een fysiek paspoort, gelijkaardig aan een echte Belgische paspoort, voor je knuffel aanvragen. Zo geef je hem of haar een echte identiteit. Het paspoort kan meereizen met de betreffende voogd (denk aan kind, kleinkind,...), en wordt zo een uniek exemplaar: het jouwe! Het paspoort is jouw verhaal. 

Wij willen je vragen om mee deel uit te maken van Het Beestenrijk. Met jouw regenboogvis, grijze wolf of stokstaartje. Met jouw persoonlijke beestige creaties.

TOP